2009. március 23., hétfő

Alapkő és kórus

A szombati alapkőletétel nagyon szép volt (Kárpát-Haza templom). Délelőtt lehetett kalákában alapot ásni. Ez kb. annyit jelentett, hogy előkészítettük a placcot az ünnepséghez: magyarán gaztalanítás volt. Néhány hatalmas gyökér kiásásában segédkeztem nagy élvezettel; nagyon jó hangulat volt. Szerte az országból érkeztek emberek segíteni és a helybeliek is kivették a részüket a munkálatokból.
Délután illusztris vendégek jöttek el az ünnepélyes alapkőletételre. Erről talán majd írok részletesebben is. Az időjárás is – relatíve – kegyes volt hozzánk, a szeles idő mellett napsütés is volt, eső nem esett. Végül egy kis szeretet-vendégség volt a domb alatti völgyben: átfázott testünket forró gulyáslevessel fűthettük fel.

Ami az időjárást illeti – és efféle információkat gyakran fogok írni, hátha később jó információs anyag lesz vkinek... ki tudja? –, az elmúlt héten rendesen hidegre fordult: a szél már egy hete nagyon erős. Múlt csütörtök éjjel viharos volt, és tegnap este óta szintén viharos erővel tör ránk.
Komolyan el kéne gondolkozni egy szélerőmű telepítésén :-) Ha így maradnak a dógok, akkor komoly megtakarításokat lehet elérni vele.
Viccen kívül, országosan is jó lenne, ha megvalósulna valami ilyesmi, Ny-Mo-on már láttam valahol az autópálya mellett 4-5 új létesítményt. Nyáron láttam repcsiről, hogy a Dánok a tengerbe is telepítettek egy szélkerék-erdőt... komoly (!) Talán ennél is jobb a fényenergiát hasznosítani, mert fény mindig van (nappal) és az ökoszisztémát sem zavarja annyira (sem), mint egy szélerőmű (-telep). A technológia már kész és nálunk is gyártják majd nemsokára.

Megalakítottuk a gyermekkórust a templomban. Eddig két próba volt 8-12 gyerkőccel, reméljük, hogy egyre többen lesznek majd. A szülők is lelkesek, így van remény egy komolyabb kórusra is, s akkor 4 szólamban is énekelhetünk majd.
Azért idekívánkozik az is, hogy ez a kórus közösségteremtő is és érték-megőrző ebben a válságos időben. Tehát nem csak értékes zenéket kapnak a kicsik, hanem egyúttal közösséget is. Adja Isten, hogy szépen kivirágozzék ez a kis csemete!!!

Kb. 3 hete komoly kutatásba kezdtem: t.i. hogy vajjon hová is tűnt a régi orgona a templomból. Valamikor a XIX. sz. elején épülhetett, 1831-ben már megvolt, 1873-ban javították. Vszínű a háborúban nagyon tönkremehetett, mert már régóta egy elektróniumot használtak, és most is ilyen van, bár újabb s jobb (Content Sonette 20 reg.). Legújabb infó szerint megvannak a sípok is, na hát kíváncsi vagyok! De azt még nem tudni, ki s mikor építette, valamint mekkora volt, de a meglévő orgonaház alapján olyan 6-8 regiszteres lehetett. A nyomozás folytatódik. (Folyt. köv.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése