2009. március 30., hétfő

Azt hiszem, a részletes beszámoló az alapkő-letételről elmarad. Annyit azért megjegyzek, hogy terv szerint egy év múlva templom-szentelés lesz :-) Amen!

A kis gyerekkórus már a harmadik próbán van túl és kezd kialakulni a mag, akik rendszeresen eljönnek misére és próbára.
Eközben a Dómban is újraélesztettem a gyerekkórust (ami tavaly alakult, de egy fél éve meg is szűnt), bár egyelőre még meglehetősen kevesen vannak: ketten... :-D (Hát: előtte sem voltak sokan, mindössze 4-6-an kb.) Nagy reményem, hogy pünkösdre és a Te Deum-ra azért leszünk többen is. A tegnapi misén introitust és responzóriumot énekeltünk.
Mit is mondhatnék, ez a legnehezebb: szinte a nulláról kell összeszedni a gyerekeket a kórusba, közösségi élet nincs sajnos (a környető templomokban sokkal inkább van élő közösség, mint a Dómban; a püspökség is próbálkozik összehozni az embereket itt). Bízom benne, hogy Isten segítségével összeáll a gyermekkórus is....

Hétvégére végre elállt a szél, a nap is kisütött és a hőmérséklet is elfogadható (15 fok celsius felett nappal). Most, hétfő reggel viszont borús, esős idő van és egész éjjel esett.

Pénteken lesz az első Megyei Rézfúvós verseny, amit az iskolánk szervez. Erről majd a jövőhéten írok...

Csabika továbbra is náthás, ovi nuku...

2009. március 23., hétfő

Alapkő és kórus

A szombati alapkőletétel nagyon szép volt (Kárpát-Haza templom). Délelőtt lehetett kalákában alapot ásni. Ez kb. annyit jelentett, hogy előkészítettük a placcot az ünnepséghez: magyarán gaztalanítás volt. Néhány hatalmas gyökér kiásásában segédkeztem nagy élvezettel; nagyon jó hangulat volt. Szerte az országból érkeztek emberek segíteni és a helybeliek is kivették a részüket a munkálatokból.
Délután illusztris vendégek jöttek el az ünnepélyes alapkőletételre. Erről talán majd írok részletesebben is. Az időjárás is – relatíve – kegyes volt hozzánk, a szeles idő mellett napsütés is volt, eső nem esett. Végül egy kis szeretet-vendégség volt a domb alatti völgyben: átfázott testünket forró gulyáslevessel fűthettük fel.

Ami az időjárást illeti – és efféle információkat gyakran fogok írni, hátha később jó információs anyag lesz vkinek... ki tudja? –, az elmúlt héten rendesen hidegre fordult: a szél már egy hete nagyon erős. Múlt csütörtök éjjel viharos volt, és tegnap este óta szintén viharos erővel tör ránk.
Komolyan el kéne gondolkozni egy szélerőmű telepítésén :-) Ha így maradnak a dógok, akkor komoly megtakarításokat lehet elérni vele.
Viccen kívül, országosan is jó lenne, ha megvalósulna valami ilyesmi, Ny-Mo-on már láttam valahol az autópálya mellett 4-5 új létesítményt. Nyáron láttam repcsiről, hogy a Dánok a tengerbe is telepítettek egy szélkerék-erdőt... komoly (!) Talán ennél is jobb a fényenergiát hasznosítani, mert fény mindig van (nappal) és az ökoszisztémát sem zavarja annyira (sem), mint egy szélerőmű (-telep). A technológia már kész és nálunk is gyártják majd nemsokára.

Megalakítottuk a gyermekkórust a templomban. Eddig két próba volt 8-12 gyerkőccel, reméljük, hogy egyre többen lesznek majd. A szülők is lelkesek, így van remény egy komolyabb kórusra is, s akkor 4 szólamban is énekelhetünk majd.
Azért idekívánkozik az is, hogy ez a kórus közösségteremtő is és érték-megőrző ebben a válságos időben. Tehát nem csak értékes zenéket kapnak a kicsik, hanem egyúttal közösséget is. Adja Isten, hogy szépen kivirágozzék ez a kis csemete!!!

Kb. 3 hete komoly kutatásba kezdtem: t.i. hogy vajjon hová is tűnt a régi orgona a templomból. Valamikor a XIX. sz. elején épülhetett, 1831-ben már megvolt, 1873-ban javították. Vszínű a háborúban nagyon tönkremehetett, mert már régóta egy elektróniumot használtak, és most is ilyen van, bár újabb s jobb (Content Sonette 20 reg.). Legújabb infó szerint megvannak a sípok is, na hát kíváncsi vagyok! De azt még nem tudni, ki s mikor építette, valamint mekkora volt, de a meglévő orgonaház alapján olyan 6-8 regiszteres lehetett. A nyomozás folytatódik. (Folyt. köv.)

2009. március 21., szombat

Éljen, éljen!

Sose gondoltam, hogy egyszer blogolni fogok, a naplóírás sem jött be korábban, ez talán bejön...

2009. márc. 20-a van (ez lehet, hogy látszik is majd), nem különösebben izgalmas nap vége (lassan a köv. nap hajnala), hacsak nem vesszük tekintetbe a délelőtti hajó-kihozatalt Bp-ről Verőcére ("Kíílbót" evezős hajó, restaurálás alatt!), és kaptunk egy klassz kis (nagy!) matracot, ami a jövendőbeli ágy lényeges darabja lesz.

Tegnap volt az idei első zenetanári koncertünk Gödön, ami egész jól sikerült. Ha majd egyszer lesz honlapom, felteszem a korábbi koncertek műsorát is. Én a magam részéről igyekeztem megemlékezni kedvenc zeneszerzőm, Olivier Messiaen születésének centenáriumáról, és ezért 2 Messiaen-művel készültem(-tünk) a koncertre. (Quattour-VIII.: Louange á l'Immortalité de Jesu és a Rondeau), kapcsolván ehhez még Debussy: Lenhajú lány c. művét (klar.+zg.) melyet Kolláth András nagybecsű kollégámmal vezettünk elő; a Lounage hegedűszólamát Gecséné Szitha Márta játszotta. Természetesen a többi kedves kollégám is fellépett, de ezt most nem részletezném; mindenki szenzációs volt ;-) A tanári nőikar énekelt még egy Bárdos: Menyecske c. kórusművet, melynek a zongorakíséretét 3-4 nap alatt kellett megtanulnom (munka mellett, otthon meg még nincs hangszerem, mert nem hoztuk ki Pestről). Végül sikerült is, a vége felé egyszerűsítettem le egy kicsit; jól oda lett téve minden, jól szólt ;-)
Végül még interjút is kellett adnom a helyi TV-nek a koncert kapcsán, amely azért volt izgalmas, mert még sohasem adtam interjút egyetlen TV-nek sem (sose kértek fel még ilyenre :-) Talán ehhez képest egész jól sikerült, jó lenne majd visszanézni a koncerttel együtt.

Hála Istennek, nagyjából befejezettnek lehet nevezni a kéglit, ahol lakunk. Kb. 4 évig készült és még vannak ugyan kisebb-nagyobb hiányosságok, de azért elmondható, hogy javarészt befejeztük az építkezést. A koronát a tetőtéri fürdőszoba elkészülte tette rá a dolgokra, és persze a lépcsőfeljáró korlátja.

Holnap (ma) nagy esemény lesz itt a faluban, ugyanis alapkőletétele lészen egy új templomnak: a Kárpát-Haza Templomnak.

Egyelőre ennyi.